Kezdőoldal E-mail Magyar English

Fejér Katalin: Kalocsa kincse - című könyvből:

"Zsáki Antalné

Juci néni az egyik kalocsai babakészítő

Először a II. világháború után jött Kalocsára Juci néni (Fekete Julianna), aki eredetileg Budapesten élt. Később visszakerült Pestre, de férjét követve 1956-ban újra Kalocsán rendezte be az életét. Nemsokára kisgyerekekkel bővült a család, s a harmadiknál úgy döntött, hogy otthon végezhető munkát keres. A háziipar szövetkezet tanfolyamán babakészítést tanult. A féléves tanfolyamot Krencsey Anna iparművész, a híres színésznő nagynénje tartotta. Juci néni most 72 éves, bizakodik, hogy jobb éve lesz, mint az előző volt. Az asztalon textillel bevont babafejek hevernek, amelyek kifestésre várnak.
Mostanában inkább porcelánfejű babákat kérnek a kereskedők. A másik szobában kész, felöltöztetett babák mosolyognak a látogatókra.
Juci néni többeket is megtanított a tudományára, a babakészítés fortélyaira. Egyik lánya is megtanulta, de aztán a biztos megélhetést választotta: közalkalmazott lett. Talán majd valamelyik unoka…"

Fejér Katalin:

"A mívesen megmunkált, sajátos karakterű babák önmagukért beszélnek."Kalocsai Néplapból Benke Ferenc újságcikke:

"A kalocsai babák megteremtője

A középtermetű asszony kemény és határozott lépésekkel kopogtatja a járdalapot "befelé a városba", végig a Vörösmarty utcán. Mindig biztos, igyekvő lépéseiről lehet megismerni. Még járásában is határozottság sugall, ismerősei azt mondják róla: következetes asszony, a népi iparművészeti szakma pedig a legjobbak közé sorolja. Munkáját, termékeit Zsáki Baba néven tartják számon itthon és külföldön egyaránt. Márkaneve rangot jelent a városnak, iparművészeti termékei zsűrizettek.
Karakteres arcú, jellegzetes méretű és nagyságú babák, szépen felöltöztetve, ahogy a kalocsai lányok, menyecskék, legények és férfiemberek öltöztek egykoron: ők a Zsáki babák. Az aprólékosan kifestett és kitömött fejek arcvonásai, az arcon elmosódott pír ép oly szép, mint a porcelánfejekbe égetett éppen észrevehető "babarósza - szín". Készítőjük Zsáki Antalné ma már azon kevesek közé tartozik, aki mind a hazai idegenforgalmi kereskedelemben, mind a jelesebb külföldi üzletekben is számon tartott. Rangja van. Lakására néha messzi tájakról jött, idegen nyelven beszélő férfiak, nők térnek be, kezükben kis papírost szorongatnak a címmel, olykor útvonal - térképpel, és kérik a legszebb öltözékű babát, mert a gyűjtőnek egyedi kell, és persze hiteles kézi munka. És itt valóban minden, de minden kézzel készül. A baba feje, az arc festése, a test tömése, a karok, a lábak elhelyezése mind - mind csupa kézi munka. Még a porcelánfejet viselő közkedvelt babák teste is manufaktúra a javából. Árulják is Japántól kezdve, Németországon át sok helyen. Olykor jönnek értük a babagyűjtők, az amerikás magyarok közül többen, még hawaii gyűjtők is betérnek, mert kíváncsiak a csodára: ugyan miként készülnek ezek a szépségesen - szép, dédelgetni való, vitrinnek díszét emelő Zsáki babák. Kalocsa hírét egyebek között a babák is öregbítik most már szerte a nagyvilágban, s ez manapság a globalizált világban tisztességes rangnak minősül. (Nem tudom, nem értek hozzá, de talán le kellene védetni, mint hungaricumot, mert egyszer csak a kínaiak legyártják.)
- Jól eső érzés, hogy ma már megismerik a babáimat - kezdi a történetet - Zsákiné. - Sokszor a szállítóim mondják, hogy hol merre látták őket. Fölismerhetőek, talán egyediek is, mert őszintén mondom, ha nem tetszik, vagy lerontottam valamit készítés közben, nem röstellem, azt én visszabontom. A kezeimből csak olyan baba kerül ki, amelyik ha kalocsai, akkor annak minden ruhadarabja hiteles a fejetetejétől az alsószoknya pliszérozott széléig. Természetesen a megrendelő kívánságára eltérnek, és más népviseletbe is elkészítek, de arra azt mondom - egyedi. Higgye el - fordul velem szembe -, én nem akarom megcsúfolni a kalocsai népművészetet, minden apró momentumához ragaszkodom. Őszintén mondom, igazán megszerettem, pedig véletlen hozta a közelembe. Egykoron a páromat idehelyezték Kalocsára, és a három kisgyerekkel nehezen tudtam megoldani az akkori üzletek nyitva tartása miatt a bölcsődei gondokat, mint hogy kereskedő az eredeti szakmám. Baráti ismeret folytán lettem Krencsey Anna anyagszobrász tanítványa, aki abban az időben itt a háziipar szövetkezetben tartott tanfolyamot. Egyéves szakmai képzés után lettem bedolgozó a híres kalocsai háziipar szövetkezetnél. Engem még a Magyar Mariska és Orbánné tanítottak a kalocsai népi viselet elemeire, mondták el a hitelest, a valódit. Közben volt kitérőm, de a nyugdíj után visszatértem, és azóta készítem az immáron nevemről ismert babákat. Őszintén, olykori tévénézés közben is sodrom a kezek összetartásához a krepp - papírt, egyszer-egyszer százat is eg ültömben, ha a film is kitart addig. Egyetlen babatest 8 órai munka, a ruhakészítés, a varrás, a mosás, a vasalás, öltöztetéssel együtt a duplája. A fiú baba - mosolyodik el - már nehezebb. Egy fej kistoppolása, azaz a haj bevarrása 3-4 óra. Bizony a leányka haj befonása, felrakása sem könnyű, szóval aprólékos munka ráhelyezni a fejtetőre. Jó érzés, amikor az amerikai magyarok ide jönnek és a 13, 17 fél baba között válogatva elmondják, hogy mit jelent a klubban bemutatni egy-egy szép kalocsai lyányt és legényt. Tudja-e mikor mosolyodok el, amikor tízesével és húszasával viszik a névjegykártyámat, és mondják: ajándékba. Ott az is érték, a készítő névjegykártyája nem csak a baba. Ne kérdezze, hogy meddig bíbelődöm még a babáimmal, amíg a "motor" engedi. Szeretek velük babrálni, összerakni őket, megvarrni, kitömni, pliszért felrakni, öltöztetni. Mert úgy kell a babát felöltöztetni, ahogy az életben kinézett egykoron a kalocsai népi viseletet hordozó leány: szép, tiszta és formás. Miután már nevünk van, engem kötelez a márkanév, és nem engedhetem meg, hogy giccset állítsak elő, vagy csúnya munkát engedjek ki a kezem közül. Igaz, ha átszámítom 20-30 forintos órabérért dolgozom, ezért a vállalkozást sem lehet bővíteni. De amíg bírom, készítem, mert megszerettem a kalocsai népművészet öltözködési csodáját, mert ez egy csoda. Talán hasznára lehetek a városnak is, hiszen hírünk mára kikerült a nagyvilágra."

Akciós termékek
Kosár tartalma
Az Ön kosara jelenleg üres!

Belépés
Rólunk | Készítésről | Viszonteladóknak | Rólunk írták | Szállítás | Elérhetőségek
Weboldalkészítés
tuzepnet.hu Építőanyag egy kattintásnyira